Friday, July 19, 2019
Freezing Point Of Naphthalene :: essays research papers
Freezing Point of Naphthalene I.à à à à à Purpose à à à à à To determine the freezing point of a known substance, naphthalene II.à à à à à Materials à à à à à ringstandà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à gas source à à à à à test tubeà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à test tube clamps thermometer naphthalene Bunsen burner goggles à à à à à hoseà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à stopwatch III.à à à à à Procedure à à à à à 1.à à à à à Assemble the Bunsen burner, attaching one end of the hose to the burner and the à à à à à à à à à à other to a gas source. à à à à à 2.à à à à à Assemble the ring stand so that a ring clamp is attached to the stand holding the à à à à à à à à à à test tube that will be used in the experiment. à à à à à 3.à à à à à Fill the test tube to approximately 1/8 capacity with naphthalene crystals. à à à à à 4. à à à à à Place the thermometer in the crystals so that it is surrounded by the naphthalene à à à à à à à à à à powder but not touching the sides or bottom of the test tube. Use a clamp to hold à à à à à à à à à à the thermometer in place. à à à à à 5. à à à à à Ignite the Bunsen burner and using direct heat melt the naphthalene powder until à à à à à à à à à à it completely turns to a liquid. When the temperature reaches approximately 90o à à à à à à à à à à Celsius, stop heating. à à à à à 6.à à à à à Observe the change in temperature from 90o to 70o Celsius, recording the à à à à à à à à à à temperature at regular intervals, preferably 15 seconds. This data will be used to à à à à à à à à à à make a chart later. à à à à à 7.à à à à à Once the temperature has fallen to 70o, melt the naphthalene which is now à à à à à à à à à à frozen à à à à à to remove the thermometer. Properly dispose of the naphthalene liquid as à à à à à à à à à à instructed by the teacher. IV.à à à à à Data à à à à à Time Elapsedà à à à à à à à à à Temperature of Naphthaleneà à à à à à à à à à Time à à à à à Temperature à à à à à Initial (0:00)à à à à à à à à à à 100oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 7:00 à à à à à 78.5oC à à à à à 0:30à à à à à à à à à à à à à à à 97.5oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 7:15 à à à à à 78.3oC à à à à à 1:00à à à à à à à à à à à à à à à 93.0oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 7:30 à à à à à 78.3oC à à à à à 1:30à à à à à à à à à à à à à à à 89.5oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 7:45 à à à à à 79.0oC à à à à à 2:00à à à à à à à à à à à à à à à 86.1oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 8:00 à à à à à 79.0oC à à à à à 2:30à à à à à à à à à à à à à à à 84.6oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 8:15 à à à à à 79.0oC à à à à à 2:45à à à à à à à à à à à à à à à 82.3oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 8:30 à à à à à 79.0oC à à à à à 3:00à à à à à à à à à à à à à à à 81.2oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 8:45 à à à à à 79.0oC à à à à à 3:15à à à à à à à à à à à à à à à 81.0oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 9:00 à à à à à 79.0oC à à à à à 3:30à à à à à à à à à à à à à à à 80.5oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 9:15 à à à à à 78.5oC à à à à à 3:45à à à à à à à à à à à à à à à 80.2oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 9:30 à à à à à 78.1oC à à à à à 4:00à à à à à à à à à à à à à à à 80.0oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 9:45 à à à à à 78.0oC à à à à à 4:15à à à à à à à à à à à à à à à 79.9oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 10:00 à à à à à 78.0oC à à à à à 4:30à à à à à à à à à à à à à à à 79.8oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 10:15 à à à à à 77.5oC à à à à à 4:45à à à à à à à à à à à à à à à 79.4oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 10:30 à à à à à 77.0oC à à à à à 5:00à à à à à à à à à à à à à à à 79.1oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 10:45 à à à à à 76.5oC à à à à à 5:15à à à à à à à à à à à à à à à 79.1oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 11:00 à à à à à 76.0oC à à à à à 5:30à à à à à à à à à à à à à à à 79.0oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 11:15 à à à à à 75.2oC à à à à à 5:45à à à à à à à à à à à à à à à 78.9oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 11:30 à à à à à 73.8oC à à à à à 6:00à à à à à à à à à à à à à à à 78.8oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 11:45 à à à à à 73.0oC à à à à à 6:25à à à à à à à à à à à à à à à 78.8oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 12:00 à à à à à 72.1oC à à à à à 6:30à à à à à à à à à à à à à à à 78.7oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 12:15 à à à à à 71.1oC à à à à à 6:45à à à à à à à à à à à à à à à 78.6oCà à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à à 12:30 à à à à à 70.3oC V.à à à à à Graph à à à à à (See following pages) VI.à à à à à Calculations à à à à à Using 80.1 oC as the theoretical value for the freezing point of naphthalene, we can now à à à à à determine percent error. à à à à à Percent Error = ((Theoretical - Experimental) / Theoretical) x 100 à à à à à Percent Error = ((80.1 oC - 79.0 oC) / 80.1oC) x 100 à à à à à Percent Error = 1.4% VII.à à à à à Conclusions à à à à à In this lab, we heated the known substance naphthalene in a test tube to approximately 100oC and observed its temperature while it cooled to approximately 70oC. Over a time period of 12 minutes and 30 seconds, we recorded the temperature at regular 15 second intervals, and, with this data, constructed a chart showing the general curve. Upon inspection of the graph and our data chart, we found the experimental freezing point of naphthalene to be around 79oC.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.